Min tränare och träningsupplägg

Allmänt, Träning / Permalink / 0
Jag fick en fråga om jag inte kunde skriva lite om min tränare och på vilket sätt vi lägger upp träningen. 
Jag tränar för Johan Ekenberg och det har jag nu gjort i drygt 3 år. Johan är Grand Prix- domare samt domarutbildare i den östra regionen.
Jag har passerat några tränare genom åren och vet exakt vad jag vill få ut av en tränare samt vad som passar mig. Det viktigaste för mig är att jag känner förtroende för tränaren. Har jag inte det så är det ingen idé att fortsätta lägga ut pengar på någon som man ändå inte klaffar med. Det andra jag tycker är viktigt är att tränaren måste ha tycke för hästen. 
Det tredje är att jag och tränaren måste ha samma filosofi om träningen.
Allt detta måste fungera och det gör det verkligen med Johan. Johans filosofi med att träna hästar är att man ska träna sin häst lite efter dens personlighet. Man ska få hästen att vilja utföra rörlser med glädje samt att de ska känna sig motiverade att jobba. Detta är för mig väldigt viktigt! Jag tror inte på att man ska bryta ner för att sedan träna på en kuvad häst. Det kan aldrig hålla i längden och troligtvis kommer man enbart få problem tillslut då hästen är frustrerad och olycklig. 
Enligt Johan så måste hästarna känna glädje i att arbeta och få känna sig duktiga. Då får du en häst som "är med dig" och det kommer med alla sannolikhet att ge resultat.
En annan sak som är viktig är att inte pressa på för hårt. Detta är ju väldigt individuellt från häst till häst, så det måste man som ryttare vara uppmärksam på. Men pressar man för hårt så är risken hög att du tappar motivationen hos hästen och då får man börja om och då med en dålig erfarenhet hos hästen.
 
Hur det än är så har vi människor "satt" oss i en position över djuren. Det är också då vårt ansvar att se till att djuren behandlas rättvist och att man lyssnar på sitt djur! Lär känna din häst utan och innan så kommer man långt i den gemensamma kommunikationen. Allt handlar om kommunikation och hur du som ryttare förmedlar den till hästen på ett motiverande och positivt sätt.
Jag alltid "lekt" med mina hästar :D Det måste ibland bara få vara kravlöst och enbart kul! Hästen jag hade innan Cerina sparkade jag fotboll med, haha! Kan säga att vi båda hade barnsligt roligt! Har även gjort detta med Cerina som också tycker det är kul.
Ta reda på vad din häst tycker är kul och lägg in det i den vanliga träningen ibland, testa och se vad som händer ;-)
 
Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om detta, men här är iaf en liten summering om hur jag tänker angående träning.
 
 
Till top