Vinterträning

Allmänt, Träning / Permalink / 0
 
Styrka, styrka, styrka är väl det som det mesta handlar om nu. Styrkan att sätta sig lugnt och fint i piruetter, styrkan att kunna utföra en taktmässig och korrekt piaff och passage, styrka för att kunna göra en svår sax m.m.
 
Mitt upplägg vintertid har varit detsamma under flera års tid, med vissa modifikationer. Januari-februari lägger jag lite fokus på konditionsträning så ca ett pass i veckan får hon gå intervallträning/galoppträning. Den träningen har även en väldigt lösgörande effekt på hela kroppen upplever jag. Desutom så måste styrketräningen brytas av med något annat så man inte drar på sig onödiga överansträngningar eller dylikt. Sen tycker ju både pilot och häst att det är barnsligt roligt att springa fort!!
 
I ridhuset jobbar jag dels mycket med piaff nu, hon blir överambitiös så att hon blir lite hastig ibland. Här har jag fått tänka mer att hon ska ¨gå¨ piaff i nuläget. Då funkar det bättre och nu har det släppt ännu mer! Tror den kommer bli så fin när vi ¨byggt¨ klart :D Passagen är riktigt bra och det känns som hon kan hålla på i oändlighet
;-D
Det blir även jobb med mycket galoppslutor och piruetter. Piruetterna är verkligen en färskvara på Cerina. Om jag låter bli dem på ett tag så blir det lite att börja om, så en arbetspiruett blir det alltid på varje dressyrpass även om det endast blir 1.
 
Det är väl inte bara styrka som behövs nu utan det går ju hand i hand med lösgjordhet och smidighet. 
Jag har alltid varit för allsidig träning, jag tror stenhårt på det! Det har alltid funkat bra på mina hästar och jag har heller inte haft mycket skador, peppar, peppar! Tror iaf att det har en positiv effekt på att hästarna håller sig fräschare. Sen behöver man kanske inte köra, hoppa, trimma dressyr och kuta på fälten som jag gör, men att variera sin träning kan aldrig vara fel!
 
Jag försöker även lägga in ett hoppass då och då. Det är ju så kul tycker både jag och C :-D
Igår gjorde vi en lösgörande hoppövning där jag ställer 2 hinder på medellinjen och börjar med att hoppa fram på volt några varv åt båda hållen. Sen hoppar jag båda hindren efter medellinjen, typ som i en åtta, där jag varierar antalet galoppsprång på bågen mellan hindren varje gång. Det blir ibland alltså en mindre båge på säg 5 galoppsprång och sen en större båge på säg 8 galoppsprång. Bra övning även för ryttaren att ha hästen mellan hjälperna och kunna reglera farten. Avslutade med att höja upp ett enkelhinder för skojs skull :D klippte vi så fint!
 
Första start blir troligtvis i Lidköping på deras meeteing i april. Sen blir det på hemmaplan på Hammarö RF:s meeting första helgen i maj! Supertaggad!
 
 
Galoppträning i pannlampans sken
 
Foto: Theres Hillbom
 
Till top