Bra samarbete!

Allmänt / Permalink / 0
Jag och Anna, Kentauren Coaching, har nu haft ett samarbete i ett par år och jag kan inte säga mer än att jag är så glad för det. Att kunna ta hjälp av en person som regelbundet har koll på hästens kropp, ökar chanserna att hitta någon spänning eller liknande som snabbt kan åtgärdas, istället för att det lätt missas och istället kan bli ett senare problem hos veterinären.
Det jag tycker är så himla bra och det som jag värdesätter mest är inte bara att hon håller koll på Cerinas kropp utan att vi kan ha en superöppen och bra diskussion kring hennes kropp :)
Jag är ju  expert på min egen häst, jag märker direkt när det är något minsta lilla som stör damen. Jag känner henne utan och innan, kroppsligt och mentalt.
När det då är något som ligger och stör, kroppsligt eller mentalt så kan jag disskutera detta med Anna som då kan gå igenom henne kroppsligt och vi tillsammans kan då försöka lista ut "vart det sitter". 
Anna har ju lärt känna Cerina nu, så hon vet mycket väl hur hon fungerar både i psyke och hur hennes kropp fungerar.
Ett exempel på detta är ett inlägg som Anna skrev på facebook. Jag kopierar in det här så ni kan relatera till det jag försöker förklara. Ett hett tips är att gilla Kentauren Coaching:s sida där hon lägger ut mycket intressanta artiklar men även skriver om egna erfarenheter.
Ni kan även besöka hennes hemsida http://www.kentauren.nu/ för att se vad hon erbjuder för behandlingar.
Här är iaf inlägget:

Konditionsträning vs styrketräning

Under ett lugnt joggingpass i helgen (där jag själv hade träningsvärk i benen och var väldigt stum) reflekterade jag över ett intressant samtal förra veckan angående mjölksyraträning (styrketräning) och lågintensiv träning (konditionsträning). Hästen ifråga är i mycket god kondition och jag är där regelbundet, men den hade inte blivit så mycket riden de senaste en-två veckorna då ägaren varit sjuk. Vid mitt besök var hästen väldigt uppsvälld och märkbart irriterad vid beröring, framförallt på höger sida, den var även väldigt spänd i halsen på höger sida. Ägaren hade såklart uppmärksammat detta och undrade över vad som kunde ha orsakat det. Anledningarna kan ha varit flera, den kan ha ätit något olämpligt, för lite träning i relation till det den är van vid eller brallat för mycket med nya hagkompisen som skapat en muskelspänning som stört cirkulationen... Hästen fick lymfmassage och efter ett tag accepterade den beröringen och kunde slappna av. Sedan kunde jag även gå in och arbeta med både bindväv och muskler. Varför lymfmassage? För att få igång lymfsystemet som ansvarar för att transportera bort slaggprodukter, överbliven vätska och fett. Ägaren frågade vilken form av träning som var bäst efter behandlingen - mjölksyraträning (styrketräning) eller konditionsträning? När det blir stopp i systemet känns hästen ofta stel och lite trögriden, vilket kan göra att man som ryttare lockas till att försöka "rida loss det" i ett rejält dressyrpass. Alltså styrketräning. Det som händer då är att det skapas framförallt mjölksyra och utan en fungerande borttransport via lymfsystemet blir mjölksyran kvar i kroppen och det bli ännu mer stopp i systemet, alltså har vi byggt på det redan befintliga problemet ännu mer. Jag rekommenderade istället lågintensiva konditionsintervaller, gärna travjogg eller lugn galopp, för att hjälpa cirkulationen i kroppen. Vid lågintensiv träning använder cellerna fett som energidepå, till skillnad mot styrketräning där det är lagrad glukos som används som energi. Efter ett par dagar släppte trögheten i kroppen och då kan man börja lägga in mer styrkebetonade pass igen.

Det var en väldigt intressant diskussion som jag ville dela med mig av då jag tror och hoppas att det kan hjälpa fler, så dela gärna inlägget så fler kan läsa det! Lycka till med träningen!

Jag kan meddela att Cerina fick OK stämpel i baken igår då hon är "återställd" och det krävdes enbart 3 behandlingar med lymfmassage samt konditionsträning och gymnastikträning. Hur jag la upp den träningen tar vi i nästa blogginglägg.

 
Till top